Spotshare, fotografie gear blog

Verschil Canon EOS 250D met Canon EOS 850D

Geüpdatet op 26 mei 2022 #Gear guides

Verschil tussen de Canon EOS 250D Canon EOS 850D

Canon is al jaren een van de bekendste camera producenten ter wereld. Bijna iedere fotograaf heeft wel eens gewerkt met één van de camera's van Canon. Niet voor niets: het merk staat voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. De afkorting EOS staat voor Elekto-Optical System en binnen deze productielijn van Canon vallen de spiegelreflexcamera’s en de systeemcamera’s. Ze zijn eenvoudig te bedienen en zijn hierdoor uiterst geschikt voor de beginnende- en gevorderde fotograaf.

In dit artikel vergelijken we de spiegelreflex camera's Canon EOS 250D en de Canon EOS 850D met elkaar. Wat zijn de overeenkomsten van beide modellen en welke verschillen zijn er tussen beide?

Overeenkomsten Canon EOS 250D vs. Canon EOS 850D

Zowel de 250D alsook de 850D komen uit uit de ‘drie cijferige lijn’ van Canon: EOS XXXD. Deze camera’s staan bekend om hun hoogwaardige (crop)sensoren en de body’s zijn gemaakt van stevig kunststof. Hierdoor zijn ze erg sterk en kunnen ze tegen een stootje. De spiegelreflexcamera’s uit deze serie maken gebruik van Canon EF en EF-s lenzen.

De Canon EOS 850D werd in 2020 geïntroduceerd. De 250D is de opvolger van de 200D en werd in 2019 geïntroduceerd. Beide cameramodellen zitten ongeveer in hetzelfde prijssegment en zijn gericht op de beginnende tot gevorderde fotograaf. Zo zijn ze uiterst gebruiksvriendelijk en staan ze garant voor kwalitatief hoogwaardige foto’s en video’s.

In veel opzichten lijken de twee spiegelreflexcamera’s dan ook op elkaar. Wat betreft de (technische) specificaties hebben beide modellen de volgende overeenkomsten:

  • Ze zijn allebei voorzien van een touchscreen. Het beeldscherm is gevoelig (er is geen druk nodig) en de werking is heel soepel.
  • Een 3” LCD-scherm, dat bij beide camera’s kantelbaar is. Dit maakt het eenvoudig om te filmen vanuit lastigere standpunten en bijzondere perspectieven.
  • Ze hebben beide een APS-C sensor met cropfactor 1,6. Omdat het beeld al is ingezoomd door de cropfactor, is er een minder grote zoomlens nodig.
  • Beide spiegelreflexcamera’s hebben een resolutie van 24 megapixels. Kleine kanttekening hierbij: de Canon EOS 850D is recenter dan de Canon EOS 250D, waardoor eerstgenoemde spiegelreflexcamera, als gevolg van technologische vooruitgang, in de praktijk beter uit de verf zal komen.
  • De twee camera’s hebben een ISO-waarde van 100-25600, wat optioneel kan worden uitgebreid naar 100-51200.
  • Ze hebben beide toegang tot Wi-Fi en Bluetooth, wat het eenvoudig maakt om foto- of videobestanden naar mobiel of laptop te kopiëren.
  • De Live View functie bij beide spiegelreflexcamera's. Dit houdt in dat er tegelijkertijd foto’s kunnen worden gemaakt en naar het LCD-scherm kan worden gekeken.
  • Zelfde beeldprocessor: Zowel de Canon EOS 250D als de 850D hebben een DIGIC 8 processor, wat praktisch inhoud dat ze de meer autofocus-punten hebben gekregen en kunnen filmen in 4k.
  • Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk: het gebruiksgemak van beide modellen. Beide camera’s zijn zeer geschikt voor de beginnende fotograaf. Er is veel uitleg en hulp bij het gebruik van elke functie en dit maakt het gebruik ervan heel overzichtelijk en toegankelijk.

Verschillen tussen Canon EOS 250D vs. Canon EOS 850D

Behalve de overeenkomsten, zijn er ook de nodige verschillen te ontdekken, wanneer we beide modellen met elkaar vergelijken:

  • De frames per seconde van de D850 is iets hoger. Met de D850 kunnen 7,5 beelden per seconde worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot de D250, waar 5 beelden per seconde kunnen worden vastgelegd. Bij bewegend beeld heeft een hogere frequentie dus voorkeur.
  • De body van de Canon EOS 850D is robuuster dan die van de 250D, die op zijn beurt een stuk compacter is. De D850 is met 515 gram groter en zwaarder dan de 449 gram wegende D250.
  • De mogelijkheden tot scherpstellen van de 250D is uitgebreider en specifieker dan de 850D. Het aantal autofocus punten bij eerstgenoemde camera is groter. Meer scherpstelpunten houdt in dat er meer vrijheid wordt geboden in het kiezen van een focuspunt. Behalve de automatische focus in de lens en de handmatige focus die beide camera’s hebben, heeft de 250D daarbovenop ook nog een automatische focus in de body.
  • De Canon 250D maakt gebruik van time-lapse fotografie mogelijk, uiteraard ook in 4K. De camera beschikt over een ingebouwde intervalometer waarmee de fotograaf lange video-opnames kan bekijken in slechts enkele seconden.
  • Als laatste ondersteunt de 850D NFC, waarmee de fotograaf snel, draadloos en veilig beeld kan overbrengen op korte afstand. Deze manier van data-uitwisseling kost minder energie dan via bijvoorbeeld Bluetooth. De NFC-functie wordt niet ondersteund door de 250D.

Onze review over de Canon EOS 250D vind je hier »

Verschillen 250D vs 850D

Product Canon EOS 250D Canon EOS 850D
Megapixels 24,1 24,1
Beeldprocessor DIGIC 8 DIGIC 8
Gewicht 449 gram 515 gram
Video Full HD (1080p), Ultra HD (4K) Full HD (1080p), HD ready (720p), Ultra HD (4K)
ISO 100 - 25600 100 - 25600
Sensor APS-C, 1,6x crop APS-C, 1,6x crop
Scherpstelpunten 143 45
Accu 1040 mAh 1040 mAh
Image Stabilisation Nee Nee
Frames per seconde 5 7,5
Bluetooth ondersteuning Ja Ja
Wifi ondersteuning Ja Ja
Timelapse functionaliteit Ja Nee
Aanbieder Coolblue » Coolblue »
Aanbieder CameraNu » CameraNu »
Aanbieder Bol.com » Bol.com »

Conclusie

Beide spiegelreflexcamera’s hebben veel raakvlakken. Hoewel beide cameramodellen in veel opzichten op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen tussen de Canon EOS 250D en de Canon EOS 850D.

De 850D is natuurlijk iets nieuwer dan de 250D en over het algemeen een iets robuuster exemplaar dat steviger in de hand ligt. Ook heeft de 850D NFC dus wanneer je op deze technologie vertrouwd is dit zeker je beste keuze.

Verder liggen de rest van de specificaties dicht bij elkaar. Of ze zijn gelijk, of bevat de 250D toch beter specs zoals de het aantal scherpstelpunten en de time-lapse functionaliteit die de 850D niet bevat.

De conclusie is dus ook, dat wanneer je naar prijs/kwaliteit krijgt je meer waarde voor je geld krijgt wanneer je de Canon EOS 250D aanschaft.

Lees ook: de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners »

Plaats een reactie