Spotshare, fotografie gear blog

Het beste statief voor landschapsfotografie

Geüpdatet op 15 januari 2024 #Gear guides

Het is bijna een haat-liefdeverhouding: een statief en de landschapsfotograaf. Het ding is groot, onhandig en zwaar om steeds maar mee te nemen, maar levert uiteindelijk de beste plaatjes voor de fotograaf op en brengt een hij veel voordelen met zich mee. Wanneer is een statief handig en waar moet een goed statief aan voldoen als je deze wilt gebruiken voor landschapsfotografie?

Snel naar:

 

Waarom heb ik een statief nodig voor landschapsfotografie?

Tijd nemen voor je compositie

Een landschapsfoto valt of staat met de compositie. Een goede compositie zorgt ervoor dat het oog van de kijken naar de foto getrokken wordt. Door bijvoorbeeld te werken met een aantrekkelijke voorgrond, of ‘leidende lijnen’ in je foto die je ogen van het ene punt, naar het andere punt leiden. Wanneer je met een statief aan het werk gaat, ben je als fotograaf veel meer bezig met het bepalen van de ‘perfecte’ compositie die je voor ogen hebt. Staat m’n camera precies zo, zodat ik in de foto getrokken wordt en niet hoef na te denken waar ik moet kijken? Wanneer je uit de losse pols fotografeert heb, je in de eerste paar minuten op locatie waarschijnlijk al 5 verschillende composities geprobeerd in 20 verschillende foto’s. Probeer dan nog maar eens om dezelfde compositie met andere instellingen te kunnen maken. Door met een statief te werken, heb je na het bepalen van je compositie nog alle vrijheid om de instellingen aan te passen, zonder dat de door jou gekozen compositie verloren gaat.

Het juiste moment afwachten

Naast dat je èn een goede compositie hebt èn naar eigen wens je instellingen nog aan kunt passen, is het ook zo dat je langer de tijd hebt op deze locatie om het juiste moment af te wachten. Wanneer je rond zonsopkomst of zonsondergang op locatie bent, zijn er altijd een paar minuten waar het licht optimaal is. Dat is het moment om de zorgvuldig gekozen compositie en camera-instellingen tot zijn recht te laten komen, samen met het strijkend licht over het landschap waar je op hoopte. Een goede voorbereiding zoals deze is natuurlijk altijd goed, maar denk er ook bij na dat je, doordat er minder licht aanwezig is bij het gouden en blauwe uur, een langere sluitertijd nodig hebt dan overdag en dus een statief nodig zult hebben voor een foto zonder bewegingsonscherpte.

Filters voor een lange sluitertijd

Populaire landschapsfoto’s van bekende fotografen met een gebalanceerde voor- en achtergrond worden niet alleen in de nabewerking zo mooi gemaakt. Bij het maken van de foto wordt er al rekening gehouden met het hoge dynamische bereik van de voorgrond en de achtergrond. Door het gebruik van een grijsverloop filter voor de lens van je camera worden de hooglichten in de lucht teruggebracht, zodat je geen onderbelichte voorgrond of overbelichte lucht als eindresultaat krijgt. Wanneer je met een grijsfilter werkt, dus zonder verloop in het filter, wordt het beschikbare licht een aantal stops tegengehouden, waardoor je een langere sluitertijd (soms wel minuten!) nodig hebt om een goed belichte foto te maken. Een lange sluitertijd en uit de hand fotograferen gaat in de meeste gevallen niet samen, dus heb je een stevig statief nodig om een scherpe foto te krijgen.

Lees ook: Welke lens moet ik gebruiken voor landschapsfotografie?

Stacking toepassen in je nabewerking

In de nabewerking van je geschoten landschapsfoto wil je misschien meerdere foto’s samenvoegen wanneer er op sommige foto’s ongewenste elementen te zien zijn. Denk aan rondvliegend stof, lensflare, een vliegtuig dat voorbijkwam of voorbijgangers in je foto. Wanneer je dan meerdere foto’s vanaf statief hebt geschoten, is het heel makkelijk om die precies over elkaar heen te leggen in photoshop, waardoor je gemakkelijk deze elementen kunt verwijderen door de gebieden van een andere foto erover heen te plakken. Dit proces wordt ook wel ‘stacking’ genoemd. Zo kom je altijd tot het gewenste eindresultaat zoals je dat van tevoren in gedachte had!

Wat voor soort statieven zijn er?

Monopod

Een monopod is een statief met maar één poot. Het voordeel hiervan is dat je deze makkelijk mee kan nemen omdat deze over het algemeen veel lichter is dan een driepootstatief. Ook kan je een monopod kleiner inschuiven, zodat hij makkelijk in je tas past. Een monopod gebruik je meestal als je zelf veel in beweging bent, maar toch extra stabiliteit wilt dan wanneer je uit de hand fotografeert. Denk hierbij aan wildlife of sportfotografie. Ook wanneer je een fotografeert met een telelens, en daardoor je camera een stuk zwaarder wordt, kan een monopod van pas komen voor stabiliteit en ‘draagt’ het statief als het ware het gewicht. Monopods zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en aantal inklapbare delen, dit zijn er meestal 3 of 4. Hoe meer delen het statief heeft, hoe smaller de poot aan de onderkant. Dit komt de stabiliteit meestal niet ten goede, maar zo is het statief wel kleiner wanneer deze ingeklapt is en dus makkelijker mee te nemen.

Tripod

Tripod betekent ‘driepoot’ en wordt naast ‘driepootstatief’ zo ook wel eens genoemd. Een tripod is de meest bekende vorm van een statief. Een tripod kan je zware camera met lens dragen, doordat dit statief het gewicht over drie poten kan verdelen. Hierdoor staat het statief ook een stuk steviger, wat je als landschapsfotograaf nodig gaat hebben, bijvoorbeeld wanneer je vaak bij (of zelfs in) water fotografeert of gewoon op een winderige dag foto’s gaat maken.

Andere soorten statieven

Natuurlijk zijn er ook nog andere soorten statieven, zoals stabilizers, schouderstatieven gorillapods en zelfs selfiesticks. Deze zijn alleen niet geschikt voor landschapsfotografie, maar meer voor film en vrije tijd.

Waar moet een goed statief aan voldoen voor landschapsfotografie?

Een goed statief voor landschapsfotografie is licht maar toch stevig, en het liefst makkelijk mee te nemen en handig in- en uit te klappen. Ook het materiaal is van belang. Tegenwoordig zien we statieven in 2 soorten materiaal te vergrijken: carbon en aluminium. Aluminium is een licht metaal, en daardoor een geschikt materiaal voor een statief, zou je zeggen. Carbon is echter nog lichter en dus handiger als je je statief meeneemt bij lange afstanden. Hier zit wel een klein nadeel aan, namelijk de prijs. Een statief van carbon is duurder dan een statief van aluminium, maar het is zeker je geld waard als je van plan bent de hele dag rond te struinen op zoek naar de mooiste plekjes.

Een statief is, als het een goede aankop is, iets wat je maar één keer in je leven koopt. Advies hierin is dus om niet te bezuinigen hierop. Bedenk ook dat je een statief altijd gebruikt om je dure camera en lenzen op zetten en je dus absoluut wilt voorkomen dat deze op een of andere manier beschadigd raken door een goedkoper, kwalitatief slechter statief. Als je goed met je statief om gaat zal deze onzettend lang mee gaan. Kies dus zorgvuldig, wees niet te zuinig en ga er zorgvuldig mee om.

Soorten statiefkoppen

Naast de verschillende materialen, kun je op een statief ook verschillende statiefkoppen plaatsen. De balhoofd, driewegkop, tweewegkop en vloeistofkop, panoramakop en gimbal zijn verschillende type hiervan. Voor fotografie zijn de balhoofdkop, driewegkop en tweewegkop geschikt. Met een twee- en driewegkop kan je in twee - en je raadt het al - drie kanten op draaien om zo je compositie te bepalen. Deze koppen hebben verschillende hendels, die je afzonderlijk van elkaar kunt bedienen en zo je camera in de gewenste positie kan zetten. Een balhoofd heeft het voordeel dat je deze in elke richting afstellen met maar een enkele knop en dus ideaal voor landschapsfotografie.

Tips voor het kopen van een statief

  • Bezuinig niet op je aankoop. Investeer in je statief. Wacht en spaar liever die paar tientjes extra voor een levenslange garantie. Beter een goed statief dan achteraf spijt hebben!
  • Bepaal goed welk statiefkop je neemt en of check of het statief geschikt is om van statiefkop te wisselen of dat deze er standaard op zit, mocht je later nog de beslissing maken om een andere statiefkop erop te willen plaatsen.
  • Lange afstanden afleggen met je statief? Kies voor carbon. Af en toe fotograferen, en veilig vanuit je auto op locatie? Dan voldoet een aluminium statief ook.
  • Bekijk goed het draagvermogen van het statief. Neem het gewicht van je camera en je zwaarste lens die je bezit, tel dit bij elkaar op en dat is het minimale draagvermogen dat het statief moet bevatten.
  • Naast het draagvermogen is ook de minimale en maximale hoogte van het statief van belang. De maximale hoogte is van belang, omdat je ook goed staand moet kunnen werken. De minimale hoogte is van belang wanneer je onderwerpen laag bij de grond wilt fotograferen of vaak het kikvorsperspectief opzoekt.

Top 3 statieven voor landschapsfotografie

Sirui ET-2004

Sirui ET-2004

Wanneer je af en toe foto’s maakt of erop uit gaat voor het gouden of blauwe uur, is het belangrijk dat je niet een te zwaar statief aanschaft en deze makkelijk op te zetten en in te klappen is. Het statief moet uiteraard stevig staan en het draagvermogen genoeg zijn voor je camera en lens. Deze statieven zijn perfect voor de hobby/semi-pro fotograaf die graag landschapsfoto’s maakt met een stevig statief.

De Sirui ET-2004 bevat spikes in de uiteinde van de statiefpoten waardoor je het statief stevig in de grond kunt bevestigen. Ook heeft dit statief een maximaal draaggewicht van 12 kilo, waardoor je zonder zorgen een zware camera en tele lens erop kunt plaatsen. Met de E-20 balhoofd heb je alle vrijheid in het positioneren van je camera en bepaal je moeiteloos de juiste compositie. Het statief heeft een minimale werkhoogte van 13 cm waardoor je heel gemakkelijk zeer dicht bij de grond kunt fotograferen.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Bol.com »
Benro iTrip FIT29AIH1

Benro iTrip FIT29AIH1

Door het lichte aluminium is dit statief ideaal voor de gevorderde of professionele fotograaf die veel onderweg is. Met een draaggewicht van maximaal 6 kilo is het gebruiken van een telelens op dit statief geen enkel probleem. Extaatje bij dit statief is dat je deze eenvoudig omtovert tot een monopod wanneer het moment iets minder stevigheid en wat meer wendigheid vereist. Het statief heeft een maximale werkhoogte van 154,5 cm en een minimale werkhoogte van 42 cm. Door het aluminium materiaal is het statief slechts 1,6 kilo zwaar en met een formaat van 54,5 cm ingeklapt neem je dit statief makkelijk mee op reis.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »
Manfrotto MK190XPRO4-BHQ2 Tripod Kit

Manfrotto MK190XPRO4-BHQ2 Tripod Kit

De Manfrotto 190 Kit MK190XPRO4-BHQ2 bestaat uit een aluminium statief met drie poten en een balhoofd statiefkop. Het statief heeft 4 uitklapbare secties waardoor hij ingeklapt 49 cm hoog is en op maximale werkhoogte 160 cm is. Je kunt het statief ook horizontaal gebruiken door de 90 graden kantelbare middenkolom, zo kun je zeer dicht op de grond fotograferen voor bijvoorbeeld macrofotografie. De balhoofdkop is uitermate geschikt voor het vrij kiezen van je compositie doordat deze in elke richting vast te zetten is. Met de frictieknop op de balhoofd kun je de juiste beeldhoek heel nauwkeurig bepalen.

Verkrijbaar bij:

CameraNu »Coolblue »Bol.com »Amazon.nl »

Statieven vergelijken

Specificatie Sirui ET-2004 + E-20 Benro iTrip FIT29AIH1 Manfrotto 190 Kit MK190XPRO4-BHQ2
Soort statiefkop Balhoofd Balhoofd Balhoofd
Maximale werkhoogte 145cm 154.5cm 160cm
Minimale werkhoogte 13cm 42cm 8cm
Transportlengte 43cm 54.4cm 49cm
Gewicht 1.6kg 1.6kg 2.1kg
Aanbieder Bol.com Bol.com Coolblue
Aanbieder CameraNu CameraNu CameraNu

 

Plaats een reactie