Fotograferen met lange sluitertijden door ND Filters
Geüpdatet op 15 april 2021 #Landschapsfotografie
Je kent ze vast wel, de magische foto's met water dat op mist lijkt, wolken die zo straaljagers zouden kunnen zijn en auto's die duizenden kilometers per uur lijken te rijden. Niet is minder waar. Deze foto's worden gemaakt door met een lange sluitertijd te fotograferen. Overdag met een lange sluitertijd fotograferen zorgt toch voor een overbelichte foto? Ook daar hebben fotografen hulpmiddelen voor. De zogenaamde ND Filters. Wat deze filters precies zijn en hoe je ze gebruikt gaan we voor je uitleggen.
Een grijsfilter, ook wel ND filter of Neutral Density filter genoemd, is een filter die het licht wat je camera opvangt een aantal stops tegenhoudt. Door dit filter komt er dus minder licht op je sensor, waardoor je een langere sluitertijd kunt gebruiken. Elke filter heeft een andere dichtheid (density), hoe donkerder het filter, hoe minder licht deze door laat en hoe langer de sluitertijd dus moet zijn.
Omdat de sluitertijd van je opname langer is, zullen bewegende onderdelen in je foto dus anders weergeven. Ook de uiteindelijke lengte van de sluitertijd zal het resultaat bepalen.
Grijsfilters zijn in 2 soorten te verkrijgen. Opschroefbare filters en vierkante filters waar je een filterhouder en adapterring voor nodig hebt. Deze houder zet je op je lens, waar je vervolgens je vier kante filters in kunt schuiven.
Bij bovenstaande afbeelding zie je een opschroefbare filter, die goed laat zien dat het licht wordt tegen gehouden door het donkere glas dat er in zit. Er bestaan verschillende gradaties in grijsfilters met verschillende hoeveelheden f-stops. Met een variabele filter kun je zelf de hoeveelheid licht in aantal f-stops instellen. Benro is een bekend merk met opschroefbare ND filters, in 3 f-stops en 10 f-stops varianten. Let op de aantal mm die jouw lens heeft voordat je een opschroefbare grijsfilter koopt.
Met deze indicatie van de hoeveelheid f-stops van je filter kan je berekenen wat je instellingen moeten worden met filter op je camera bevestigd. Je merkt al dat je eerst een startpunt moet hebben, om de uiteindelijke instellingen te kunnen bepalen. Je bepaalt eerst je compositie en maakt je foto zonder de filter op de camera. Als je een goede belichting hebt vastgesteld, kun je de sluitertijd met bijvoorbeeld 10 f-stops verlengen en de foto opnieuw maken met de filter bevestigd op je camera.
Nu je weet wat een ND filter is en hoe je deze kunt gebruiken is het een kwestie van keuzes maken. Ga je voor een opschroefbare filter, of een vierkante met houder en adapterring? Voor nog meer informatie raad ik aan even hier te kijken. Coolblue heeft een groot assortiment filters en nog wat extra advies om jou van de meest geschikte grijsfilter te voorzien.
Wanneer je gelijk een starterskit wilt bestellen om te expirimenteren met grijsfilters, raad ik je de Benro Filterkit van Bas Meelker aan. Met deze kit kan je 99% van alle lange sluitertijd foto's maken en heb je gelijk alle benodigde onderdelen tot je beschikking. Deze set is voor lenzen van 82mm en bevat een een grijsfilter, twee grijsverloopfilters, een filterhouder, drie filter frames en een luxe pouch waarin je de kit veilig opbergt.