Spotshare, fotografie gear blog

Beste instellingen voor het fotograferen van vallende sterren

Geüpdatet op 12 augustus 2021 #Tips en tricks 1

Elk jaar zo rond augustus zijn er in Nederland veel vallende sterren te zien door de meteorenzwerm Perseïden. Heel vet om te zien maar natuurlijk nog vetter om te fotograferen. We geven je tips hoe je deze zo goed mogelijk kunt fotograferen!

Tips voor het fotograferen van vallende sterren

We beginnen met wat voor de hand liggende maar cruciale tips;

  • Gebruik een stevig statief zodat je geen last hebt van camera shake. Een stevig statief is niet alleen handig bij avond/nacht fotografie, maar ook bij landschapsfotografie overdag.
  • Om ook de trilling van het afdrukken met de hand te voorkomen, kun je een draadontspanner / afstandbediening gebruiken. Zo weet je zeker dat er geen bewegingsontscherpte bestaat.
  • Wanneer je op statief fotografeert, zet dan de beeldstabilisatie van je lens en/of body uit.
  • Stel handmatig scherp, zo voorkom je dat je achteraf met wazige plaatjes thuis komt.

S’ nachts fotograferen brengt andere beslissingen mee dan wanneer je overdag je landschappen fotografeert. Er is weinig licht beschikbaar waarmee je kan werken, dus zul je er voor moeten zorgen dat je de juiste apparatuur hebt én juist instelt. We geven je wat tips;

  • Zorg voor een licht sterke lens, bij voorkeur eentje met een maximaal diafragma van f2.8 of lager. Zo kun je een maximaal hoeveelheid licht doorlaten zonder dat je je iso teveel hoeft op te krikken.
  • De sluitertijd bij (vallende) sterren is van groot belang. Doordat de aarde draait moet deze niet té lang zijn (anders worden de sterretjes streepjes) en niet te kort (anders wordt je foto te donker). Een vuistregel hierbij is ‘de regel van 400’. Namelijk: 400 / (brandpuntsafstand x cropfactor). Stel je hebt een camera met aps-C sensor (cropfactor 1,5x), met een lens op 18mm brandpunt afstand is je maximale sluitertijd 400 / (18 x 1,5) = 15 seconden.
  • Ondanks een groot diafragma en langere sluitertijd, is het nog steeds van belang een hogere iso te kiezen om een juiste belichting te krijgen. Wanneer je je diafragma en sluitertijd hebt gezet, verhoog je je iso instelling totdat je een goed belichte foto krijgt. Meestal is dit tussen de iso 1600-6400
  • Zet je witbalans op 4000k voor een natuurlijke kleur van je foto.

Lichtvervuiling in Nederland

Het klinkt misschien logisch dat je op een donkere plek moet gaan staan om vallende de sterren goed te kunnen zien, maar in Nederland blijkt dat nog lastig. Vooral als je de vallende sterren wilt fotograferen is het van belang dat je op een plek bent met zo min mogelijk lichtvervuiling.

Bekijk waar je die plekken kunt vinden »

Meteorenzwerm Perseïden fotograferen

Om je kans op de vallende sterren van meteorenzwerm Perseïden te vergroten ga je het best de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus op pad. Die nacht kunnen er zo’n 50 tot 65 meteoren per uur te zien zijn. De piek is tussen 3 uur en 4.30 snachts.

Wanneer je je camera naar het noordoosten richt heb je de meeste kans om ze te fotograferen. Laat je ogen even 15 min wennen aan het donker, zodat je daarna goed zicht hebt op de lucht en je je camera goed kan positioneren.

Plaats een reactie

Reacties

  • Geplaatst door Piet Jetse Heeringa op 08/15/21 4:31pm

    Handig artikel!