De Bloedmaan fotograferen, hoe doe je dat?
Geüpdatet op 15 april 2021 #Tips en tricks
De nacht van zondag 21 januari vanaf 4:30 is de bloedmaan, oftewel een maansverduistering, weer te zien. Een heldere nacht is voorspeld dus dit is een uitgelezen kans voor fotografen om dit tafereel fraai te fotograferen. De bloedmaan is een bijzonder verschijnsel dat optreed wanneer de aarde volledig tussen de zon en de maan in staat. Zo liggen de zon, de aarde en de maan op een lijn, waardoor er geen licht op de maan valt.
Tijdens een totale maansverduistering verkleurt de maan van oranje naar rood. De maan wordt namelijk alleen verlicht door licht wat door de atmosfeer van de aarde wordt afgebogen richting de maan. Dit is vooral rood licht, omdat dit licht het makkelijkste door de atmosfeer komt. Vandaar dus de naam bloedmaan.
Extra speciale bloedmaan
Op 21 januari is de maansverduistering extra speciaal, omdat naast de bloedmaan we ook nog eens een supermaan hebben. We spreken van een supermaan wanneer deze op het dichtste punt van de aarde verwijderd is. Zo lijkt de maan dus extra groot!
Hoe fotografeer ik de bloedmaan?
Om ongeveer 04:30 begint het spectakel. Zorg dus dat je voor die tijd je statief en compositie klaar hebt staan. Rond deze tijd zie je namelijk het eerste stukje uit de maan gegeten worden. De volledige maansverduistering duurt in totaal 1 uur en 5 min, beginnend vanaf ongeveer 5:40. Vanaf dit moment zal de maan dus een uur lang oranjerood kleuren. Daarna begint de zon weer te schijnen op de maan en zal hij langzaam weer normaal worden. Rond 07:50 is de maan dan weer helemaal verlicht en komt de zon ook weer op. Dan is het tijd voor het gouden uur.
Rise of the Red Planets door Wesley Heyne
Stack van meerdere shots. ISO 100. Het diafragma tijdens de schermer stond op f 10 en naarmate het donkerder werd stapsgewijs naar f 1,8. Voor de maan heb ik tussen de lange sluitertijden door foto’s geschoten van rond de 1/150 tot 1/640 seconden.
Camera instellingen voor het fotograferen van de bloedmaan
Belangrijk om mee te beginnen is dat je bij nachtfotografie altijd een statief nodig hebt. Je gaat immers met langere sluitertijd werken om genoeg licht op te vangen zodat je een goed belichte foto maakt.
Om een juist belichte maan vast te leggen kun je het best op de handmatige stand, M-stand, fotograferen. Op deze manier heb je het meeste grip op een juiste belichting, en dus het eindresultaat. Begin met je ISO rond de 100. Omdat je een groot gedeelte van de foto scherp wilt hebben kun je het beste met een diafragma van f8 tot en met f16 schieten. Start met bijvoorbeeld ISO 100, F11 en sluitertijd 1/125. Is de maan op je eindresultaat goed belicht? Pas aan de hand van je basis foto je sluitertijd aan. Is de maan te helder? Gebruik een kortere sluitertijd. Is de maan te donker? Gebruik een langere sluitertijd.
TIP: Wanneer de zon steeds meer op komt, is er steeds meer licht beschikbaar waardoor je je instellingen moet aanpassen voor een juiste belichting. Check tijdens het fotograferen of je belichting nog in orde is, of dat je je instellingen moet aanpassen.
We wensen je onwijs veel succes en plezier, en vergeet na afloop je foto's niet te plaatsen op SpotShare! ;-)