Welke instellingen zijn het best voor landschapsfotografie?
Geüpdatet op 15 april 2021 #Landschapsfotografie 1
Wat eigenlijk altijd iedereen wil weten, de beste instellingen voor bepaalde takken van fotografie. De beste instellingen voor landschapsfotografie, en zo ook voor elke andere tak van fotografie, bestaan niet. Belangrijk is om te begrijpen hoe de belichtingsdriehoek werkt en hoe je deze toepast. Afhankelijk van de omstandigheden én hoe je het eindresultaat in gedachten hebt, bepaalt wat voor instellingen het beste zijn.
De beste camera-instellingen voor landschapsfotografie
Afhankelijk van de omstandigheden kies je eerst de juiste camerastand. Heb je een groothoeklens of een telelens? Werk je vanaf een statief of uit de hand? Wanneer je bijvoorbeeld een grote kijkhoek wilt vastleggen gebruik je een groothoeklens. Om je foto van voor naar achter scherp te hebben gebruik je een diafragma van bijvoorbeeld F8 tot F16. Door een klein diafragma zal de sluitertijd verlengen omdat er meer licht nodig is voor een goede belichting en zul je daardoor al snel een goed statief nodig hebben.
Lees ook: Beste statieven voor landschapsfotografie
Diafragma: ƒ/11.0 | Sluitertijd 1/25s | ISO 100
Wanneer je uit de hand gaat fotograferen wil je juist een kortere sluitertijd, om te zorgen dat je een scherpe foto krijgt zonder bewegingsonscherpte. Dan zul je of een hogere ISO moeten gebruiken om het beschikbare licht te compenseren, of voor een groter diafragma moeten kiezen tussen de F5.6 en F8.
Diafragma: ƒ/4.0 | Sluitertijd 1/1000s | ISO 800
Creatief omgaan met sluitertijd en grijsfilters? Dan heb je zeker een statief nodig en zijn je instellingen weer heel anders dan wanneer je uit de hand of zonder grijsfilter fotografeert.
Diafragma: ƒ/18.0 | Sluitertijd 1.6s | ISO 100
Dit zijn slechts wat voorbeelden die je gaat tegenkomen in de praktijk. Het hangt er dus echt vanaf wat de omstandigheden zijn en wat je zelf voor ogen hebt als eindresultaat.
Richtlijnen voor instellingen landschapsfotografie
Natuurlijk zijn er wel algemene richtlijnen voor elke tak van fotografie. Wil je een portret maken met een mooie bokeh, oftewel een vage achtergrond? Gebruik dan een groot diafragma, zoals f2.8, en ga dicht op je onderwerp staan.
Ben je de hele dag op pad voor straatfotografie? Dan is de kans groot dat je met een telelens fotografeert en dus een korte sluitertijd moet hanteren om uit de hand en van een grote afstand een scherpe foto te kunnen maken.
Zo ook bij landschapsfotografie zijn er richtlijnen die voor de meeste landschapsfoto's gelden. Zoals eerder uitgelegd wil je waarschijnlijk bij een totaalbeeld van het landschap alles van voor naar achter scherp hebben. Gebruik dan een klein diafragma van F8 tot F16. Wanneer je vanaf statief werkt kun je een lage ISO waarde hanteren, omdat de langere sluitertijd ervoor kan zorgen dat de foto goed belicht wordt.
Niet alle landschappen zijn hetzelfde
Je vraagt je misschien af wanneer je dan totaal andere instellingen gebruikt voor een landschap. Denk aan wanneer je een onderwerp in het landschap ziet die je de volledige aandacht wil geven. Dit kan je bereiken door met een groot diafragma, zoals f1.4 tot f2.8, op je onderwerp te richten waardoor de voor- en achtergrond vaag zullen worden en de focus op het object komt te liggen. Let er wel op dat je voor deze diafragma waarde over een lens dient te beschikken die een maximaal diafragma van f2.8 of zelfs f1.4 kan hanteren.
Lees ook: Welke lens voor landschapsfotografie
Diafragma: ƒ/1.4 | Sluitertijd 1/1000s | ISO 100
Ook bij natuurverschijnsels zoals het noorderlicht. Dit kom je natuurlijk in Nederland niet tegen, maar voor veel (landschaps-) fotografen is dit toch de ultieme droom om dit vast te leggen. Doordat het noorderlicht alleen ‘s nachts zichtbaar is heb je ook een groot diafragma nodig én een lange sluitertijd om zoveel mogelijk licht op te nemen voor een goede belichting.
Diafragma: ƒ/5.6 | Sluitertijd 15s | ISO 800
Instellingen voor alle omstandigheden
Kortom, voor elke omstandigheid heb je andere instellingen nodig. Er zijn wel een aantal richtlijnen, maar de beste resultaten krijg je door je eigen kennis van de belichtingsdriehoek toe te passen om tot het resultaat te komen dat je zelf voor ogen hebt. Hoe ga jij altijd te werk met het bepalen van je instellingen? Laat het weten in de reacties!
Plaats een reactie
Reacties
-
Geplaatst door Lukas op 08/06/22 11:48am
Zeer duidelijk bericht met concrete waarden en voorbeelden. Heel blij mee. Hoop dit goed te kunnen toepassen in west Canada.